Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1. Transavia overweegt ook aparte heffing op rolkoffers
Ook vliegmaatschappij Transavia wil reizigers met rolkoffers laten betalen voor grotere handbagage , schrijft De Telegraaf. Dat betekent dat de rolkoffer niet meer gratis het vliegtuig in mag.
Reizigers vinden het ‘geldklopperij’, tekende de krant op. Maar Ryanair, die gisteren al toeslag op grote handbagage heeft ingevoerd, zegt op weinig weerstand van passagiers te stuiten.
2. Trump doet handreiking naar Chinese president…beurs schiet omhoog
Wat sommige financiële analisten al vermoedden, lijkt nu een serieuze mogelijkheid: Donald Trump houdt niet van dalende beurskoersen en lijkt te beseffen dat verdere escalatie van het handelsconflict met China negatief kan uitpakken. Zeker als de beurs verder inzakt vlak voor de belangrijke midterm-verkieingen in de VS. Dus kondigde Trump donderdag aan een "erg lang en goed" gesprek te hebben gevoerd met zijn Chinese collega Xi Jinping.
In Azië grepen beleggers de opmerking van Trump aan als teken van hoop: de beurs in HongKong won vrijdag 4 procent, de Koreaanse beurs klom 3,5 procent en in Japan ging de Nikkei-index met 2,6 procent omhoog. In Amsterdam ging de AEX-index vrijdag 1,3 procent hoger van start.
3. 'Nog twee ziekenhuizen zitten in de financiële gevarenzone'
Het zou zomaar kunnen dat er nog geen einde is gekomen aan het domino van omvallende ziekenhuizen. De inmiddels failliete ziekenhuizen Slotervaartziekenhuis en IJsselmeerziekenhuizen, blijken niet de enigen die in financieel zwaar weer verkeerden.
Ergens onderaan de lijst van 14 zwakke ziekenhuizen, bungelen nog twee ziekenhuizen met een zeer zwakke financiële positie, schrijft Trouw. Het gaat om het Amstelveense ziekenhuis Amstelland dat nog geen jaarcijfers over 2017 heeft gepubliceerd, iets wat MC Slotervaart ook naliet. En om Zuyderland Medisch Centrum uit Limburg, dat kampt met een schuld van 400 miljoen euro.
4. Tony's Chocolonely boos om dumpactie chocoladerepen bij de Aldi
Tony's Chocolonely is allesbehalve blij met een actie van Aldi, die de eerlijke chocoladerepen dit weekend voor de stuntprijs van 1,89 euro verkoopt. Het chocoladebedrijf zegt bedrogen te zijn door een zakenpartner die een partij Tony's heeft gekocht om toe te voegen aan 'loyaliteitspakketten'.
Het gaat om 80.000 repen die kennelijk niet samen met Happy Socks in een pakket zijn beland, maar zijn doorverkocht aan Aldi. Tony's Chocolony streeft naar 100 procent slaafvrije chocolade en een eerlijke prijs voor cacaoboeren. Daar past stunten met prijzen niet bij. Bij AH liggen de repen voor 2,75 euro in het schap.
5. Apple twijfelt of het aan de grote vraag kan voldoen
Twijfels bij Apple. De iPhone-maker weet niet of het voor de feestdagen kan voldoen aan de grote vraag naar zijn producten. Dat zei het bedrijf donderdag bij de presentatie van de kwartaalcijfers. De koers dook in de nabeurshandel met bijna 15 procent omlaag, waardoor Apple geen 1.000 miljard dollar meer waard is.
Overigens zegt Apple voortaan niet meer hoeveel iPhones, iPads en Macs er zijn verkocht. Wel blijft het bedrijf de omzet per productgroep rapporteren.
6. Zandvoort kan al in 2020 een F1-race organiseren
Keert Zandvoort na 35 jaar terug op de F1-kalender? Het circuitpark heeft een aanbod op zak om in 2020 een grand prix te organiseren, zegt mede-eigenaar prins Bernhard van Oranje.
Wel is Zandvoort nog op zoek naar 20 miljoen euro aan financiering. Daarvoor hoopt de prins op steun uit het bedrijfsleven. Het TT Circuit in Assen aast ook nog steeds op de Formule 1.
7. Amsterdam krijgt Europees hoofdkantoor van Amerikaanse cloudbedrijf
Het Amerikaanse softwarebedrijf Lucid Software gaat de Amsterdamse techsector verrijken met een Europees hoofdkantoor. Daar komen in eerste instantie 40 mensen te werken, zo meldt Sprout.
Amsterdam krijgt hoofdzakelijk medewerkers voor sales, marketing en klantondersteuning voor de sterk visuele bedrijfssoftware die Lucid aanbiedt in een cloudomgeving.
8. 'Bitcoin ETF? Die komen er voorlopig niet'
Bitcoinfans staan al maanden ongeduldig te wachten op de lancering van de eerste beleggingsfondsen op de beurs die de koersbeweging van de bitcoin volgen. Zogenoemde Exchange Traded Funds (ETF's) zouden de handel in de bitcoin naar reguliere beurzen kunnen trekken en een instroom van geld van bijvoorbeeld pensioenfondsen en verzekeraars mogelijk maken.
Maar tot nog toe verbieden Amerikaanse toezichthouders de lancering van bitcoinfondsen, omdat er te veel risico's aan zitten op het moment dat koersen hevig schommelen.
Volgens de Amerikaanse ETF-specialist Reggie Browne is er geen enkele reden om aan te nemen dat dit op korte termijn verandert, zo zei hij donderdag op een conferentie. Volgens Browne kunnen bitcoin-ETF's pas gelanceerd worden op het moment dat cryptomarkten zelf veel sterker gereguleerd zijn...wat ingaat tegen de oergedachte van de bitcoin als digitale munt die op een decentraal netwerk buiten overheden om wordt beheerd.
9. Dit is het verschil tussen twee en drie Michelin-sterren
Lekker eten in een sterrenrestaurant! Maar wat maakt het eigenlijk uit of je voor één, twee of drie Michelin-sterren gaat? Natuurlijk de kwaliteit van de keuken, maar Michelin hanteert in totaal vijf criteria.
Belangrijk verschil tussen twee en drie sterren is bijvoorbeeld dat een restaurant met twee sterren het waard is om "een stukje om te rijden", terwijl drie sterren goed is voor "een speciale reis." Lees hier op Business Insider de uitgebreide uitleg over Michelin-sterren.
Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug »
Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van donderdag:
- Zo hoog is de maximale hypotheek die je in 2019 kunt krijgen als alleenstaande of tweeverdiener – starters schieten weinig op
- Tony’s Chocolonely ligt voor een stuntprijs van €1,89 bij de Aldi – de chocolademaker is bedonderd door een zakenpartner
- Het turbulente leven van Mabel van Oranje: gangstermeisje, tragische prinses en nu nummer 149 in de Quote 500